Terra cognita
de laatste wereldreis
een onderzoek naar globalisering en culturen


Sinds de eerste geslaagde onderneming van Magalhaes zijn wereldreizen altijd volgens verschillende concepten gemaakt: na exploratie en exploitatie volgde de verbreiding van geloof en cultuur en daarna de wetenschappelijke wereldreis. Maar sinds de uitvinding van de toeristische wereldreis in de 19e eeuw is er geen nieuw concept meer ontwikkeld. Voor de laatste keer wordt in dit boek een wereldreis volgens een nieuw concept gemaakt. Een onderneming met de ambitie en de reikwijdte van de wereldreizen van Magalhaes, Darwin en kapitein Cook.
  Dit is een alomvattend reisboek waarbij de lezer meegenomen wordt naar het Midden-Oosten, Zuid- en Zuidoost-AziŽ, de Pacific en Latijns-Amerika. In een opnieuw levendig en realistisch reisverhaal is een onderzoek verweven naar de invloed van de westerse globalisering op andere wereldculturen. Houden zij zich staande of capituleren zij voor de westerse infiltratie? En als zij hun cultuur overeind houden vormt die dan een aantrekkelijk alternatief voor de zieke westerse cultuur, die in het terminale stadium verkeert?
  Wereldproblemen als globalisering, individualisering, fundamentalisme, de ecologische crisis en de bevolkingsexplosie passeren de revue. De discussie wordt aangegaan met bekende en minder bekende schrijvers op het terrein van de cultuurfilosofie en passages over geschiedenis, economie en politiek van de betreffende landen worden afgewisseld met filosofische beschouwingen en uitstapjes naar literatuur, kunst en film.
  De wereldreis werd gemaakt in najaar en winter 1993/94 en het duurde daarna tien jaar voordat het boek voltooid werd. Bij aanvang van het project nog iets voor een klein publiek werd het door de aanslagen van 11 september en de voortdurende discussies over globalisering, botsende culturen en de islam uiterst actueel. Een magnum opus dat qua breedte en diepgang alles overtreft dat op reisgebied geschreven is.

EJG Publications, 2006, 813 paginaís, met kaarten, een fotokatern, index en literatuuropgave.