(uitverkocht)
Nog wel verkrijgbaar of aan te vragen in de bibliotheek

India verlaten
Een anti-reisboek


Dit was het eerste anti-reisboek (en deze term is ook van mij afkomstig), een subgenre met een tot nu toe klein aantal navolgers (William Sutcliffe’s “Are you experienced?” kan hiertoe gerekend worden evenals wat bundels reisverhalen met titels als “Was ik maar thuisgebleven”).
Geschreven in de jaren 1991-93 heeft het manuscript een jarenlange rondgang gemaakt langs uitgeverijen voordat het uiteindelijk in 1998 in eigen beheer werd uitgegeven.
Een moeilijke reis door Noord-India in het najaar van 1990 vormde de aanleiding voor een reisboek waarin nu eens niet het land mooi en prachtig is, de mensen gastvrij en aardig en de reis prettig en comfortabel. Integendeel, hier wordt een zware en frustrerende reis beschreven door een straatarm, deprimerend land vol oplichters en lastige zwervers. Een hyperrealistisch reisverhaal dat de waarheid vertelt over reizen zonder de opsmuk en cosmetica van de meeste reisboeken.
Maar het is veel meer. In het reisverhaal verweven zit een onderzoek naar de oorzaken van de onbedwingbare neiging om te reizen, naar de achtergronden van het toerisme en de effecten die dat toerisme heeft op niet-westerse culturen. Dit onderzoek heeft de vorm van een klassieke synthetische studie: vanuit een eenvoudige vraag (waarom reizen mensen?) breidt het onderzoek zich naar steeds meer terreinen uit om te culmineren in een fundamentele kritiek van de westerse cultuur.
Het boek kreeg veel aandacht in de media en groeide in het reizigerswereldje uit tot een cultboek.

EJG Publications, 1998, 169 pagina’s, met kaart.